sâmbătă, 26 februarie 2011

AMD Fusion pentru acasă

În cadrul CES-ului din Las Vegas desfăşurat în ianuarie, AMD anunţa platforma Fusion, o familie de unităţi de procesare accelerată (APU) care includ într-un singur cip tehno­logie multicore CPU şi grafică compa­tibilă DirectX11 cu performanţe la nivel de grafică discretă.

Este răspunsul AMD la tandemul Nvidia ION - Intel Atom, prima tehno­logie care a transfor­mat netbook-urile în echipamente pentru divertisment multimedia HD. Tot la CES erau anunţate porta­bile care se bazează pe Fusion de la majoritatea integra­torilor cunoscuţi. Contrar tuturor aşteptărilor, primii care au adus în România un laptop bazat pe această platformă sunt cei de la Sony, prin modelul Vaio YB.

Vaio YB este de fapt un Y la o scară redusă, cu dimensiunea ecranului micşorată de la 13,3 inchi la 11,6 inchi. Aspectul său este unul îngrijit care respiră acea eleganţă simplă tipică portabilelor Vaio, cu materiale şi finisaje de calitate, de aici poate şi preţul peste media pieţei. Nu este nici prea sobru, nici prea modern, astfel că se adresează atât tinerilor dinamici şi activi, cât şi celor trecuţi de o anumită vârstă, mai preten­ţioşi şi mai selectivi.

Platforma AMD Fusion care echi­pează acest mini-laptop combină un procesor low-voltage la 1,6 Ghz cu o placă grafică puternică Radeon 6310. Procesorul, alături de memoria RAM de 2GB, poate asigura o func­ţionare corectă în programele de bază pe care le-am utiliza: navigare pe internet, me­sa­­gerie instant, vizualizare sau editare do­cumente office cu un nivel de com­ple­xitate minim/mediu sau oricare alte programe care nu-l stresează prea tare, limitele sale superioare fiind uşor de atins. Dacă utilizaţi frecvent programe solicitante, de genul celor de editare grafică foto sau video la un nivel avansat sau al jocurilor de ultimă generaţie, nu acesta este echipamentul pe care îl căutaţi. Din punctul de vedere al perfor­manţelor sale îşi poate dovedi utilitatea mai degrabă într-un mediu casnic, fiind o posibilă unealtă de studiu pentru elevi sau studenţi sau pe post de un al doilea sistem, portabil. Este uşor, compact şi are destulă putere pentru ceea ce am avea de făcut în condiţii de portabilitate, foarte util în vacanţe. Por­ta­bilitatea este asigurată şi de auto­nomia de aproape 4 ore, în condiţiile în care a fost acceso­rizat cu un mouse fără fir, a fost conectat la reţeaua wireless, iar luminozitatea ecranului era aproape de maxim.

Dar să nu uităm că ne poate asigura din plin şi suportul pentru vizualizarea materialelor video la rezoluţii full HD, acestea rulând foarte bine în progra­mele cu suport pentru accelerare gra­fică. Totul se datorează plăcii AMD Radeon HD 6310, una care manevrează fără efort şi fără blocări conţinut video HD sau jocuri cu o complexitate medie. Poate fi utilizat şi în postură de player multimedia, portul HDMI fiind perfect pentru redarea imaginilor pe un tele­vizor cu diagonală mare. Capacită­ţile sale de divertisment nu sunt susţinute şi de sistemul audio, unul cu speakere mici, conform legilor firii, pe măsura dimensiunilor sale compacte. Aşa că este nevoie de conectarea la boxe mai performante.

Pentru transferul da­telor din reţea avem la dispoziţie cele mai performante tehnologii la ora actuală pe laptopuri - Ethernet Gigabit şi Wireless de tip N. Remarcăm şi pre­zenţa a 3 porturi USB 2.0, de ajuns pentru a conecta simultan un mouse wireless, un hard disk extern şi o imprimantă.

Ecranul de 11.6 inchi afişează o rezoluţie perfectă pentru dimensiunile sale de 1366x768 pixeli. Caracterele şi ima­ginile afişate pe ecran pot fi vizua­lizate confortabil, nu sunt nici prea mici, nici prea mari, nu obosesc ochii. Imaginile sunt clare, luminoase, cu o coloristică vibrantă. Am remarcat faptul ca finisajul lucios nu are reflexii deran­jante în lumina naturală. Tastatura asi­gură din plin suportul pentru redac­tarea fluentă şi rapidă, tastele excelent spaţiate şi feedbackul la apăsare fiind elemente plăcute la utilizare. Touchpad-ul răspunde excelent la comenzile tactile, dar cele două butonaşe sunt puţin cam rigide.

www.imidoresc.ro

Caracteristici tehnice

Ecran: 11,6 inchi ( 29,5 cm)

cu o rezoluţie de 1366x768 pixeli

CPU: 1.6-GHz AMD E-350

Placă Grafică: AMD Radeon HD 6310

Stocare: 320 GB

Memorie: RAM: 2GB

Conectică: Ethernet gigabit; WLAN 802.11b/g/n; Bluetooth(r) 2.1

Altele: Hi-Speed USB 2.0 (x3); 1 xHDMI out; MOTION EYE(r) digital camera

Dimensiuni: 202.8 x 25 x 290 mm

Greutate: 1.46 Kg

SO: Windows 7 Home Premium

Preţ: 2200 lei

Pro

- Poate rula materiale video full HD

- Portabilitatea, este uşor şi compact

- Construcţie de calitate

Contra

- Preţul peste media clasei

Niciun comentariu: